slide-arrow-w-left
slide-arrow-w-left

 

Noutăți de nunta 

Data: 
Să mâncăm sau nu ciocolată?

 

Încă din copilărie, unul din deliciile preferate rămâne - ciocolata. Devenind adulti, deseori îi păstram loialitate. Însă cu toate acestea, trebuie să ne gândim la faptul, dacă este sigur pentru sănătate, şi care este efectul benefic asupra organismului. Opiniile despre ciocolată şi efectul acesteia se împart în: categoricul - “nociv” până la considerarea ciocolatei drept “panacee” şi “elixir al vieţii”. De obicei, adevărul este undeva la mijloc. Să încercăm să răspundem la această întrebare arzătoare: să întrebuinţăm sau nu ciocolată?

Încă triburile de azteci  ştiau, că ciocolata, chiar şi în cantităţi mici, ajută la îmbunătăţirea stării de spirit şi provoacă o explozie de energie. Acest lucru se datorează, în primul rand, prezenţei cofeinei şi teobrominei în compoziţia sa. Cu toate acestea, conţinutul de cofeină dintr-un baton de ciocolată este de 5 ori mai mic decât, de exemplu, într-o ceaşcă de cafea, însă  pe timp de noapte, cu siguranţă nu ar trebui să facem abuz de ciocolată, mai ales dacă intenţionăm să dormim liniştit. Cu toate acestea, ciocolata contribuie la dezvoltarea hormonilor feminini, care evocă femeilor sentimente erotice. Poate deaceea barbatii atât de des ne dăruiesc bomboane de ciocolată?...
 

Trebuie remarcat faptul, că ciocolata nu produce dependenţă, indiferent de zvonuri. Iar canabinoidele găsite în ciocolată au un conţinut atât de mic, încât pentru a deveni dependent, ar trebui să consumăm cel puţin 500 de grame de ciocolată per zi.

Praful de cacao, sub orice formă, contracarează depresia, îmbunătăţeşte atenţia şi întăreşte sistemul imunitar, datorită conţinutului de potasiu şi magneziu. Ciocolata normalizeaza presiunea sângelui şi are efecte benefice asupra întregului sistem cardiovascular. Prin urmare, cateva grame de ciocolata neagră în fiecare zi pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

Cu toate beneficiile ciocolatei, mai mare parte a femeilor se întreabă despre conţinutul caloric al ciocolatei. Şi întrebarea dată nu este accidentală. Într-adevăr, ciocolata are o mulţime de calorii, însă sursele lor principale sunt laptele şi glucoză. Dar, în general, glucidele din ciocolată  se digerează şi se consumă rapid, desigur, în cazul unui conţinut rezonabil. Iar ciocolata neagră de calitate înaltă nu numai că nu adaugă greutate, dar este un produs, ce ajută la arderea grăsimilor, iar în cantităţi mici, poate deveni chiar un element al dietei.

Aş dori să liniştesc pe cei, care sunt îngrijoraţi de starea dinţilor. Oamenii de ştiinţa au demonstrat siguranţa relativă a ciocolatei pentru smalţul dentar. În coaja  boabelor de cacao se conţine ulei, care acoperă dinţii cu o folie protectoare, apărându-i de daune. Prin urmare, ciocolata, în acest sens, este mult mai utilă decât caramela.

Atât timp cât există dezbateri cu privire la daunele şi beneficiile ciocolatei, iar doza exactă în condiţii de siguranţă încă nimeni nu a determinat-o, singuri ne putem prescrie  ciocolata în scopuri de terapie, profilaxie, şi, desigur, pentru plăcere incomparabilă.

Dar ţineţi minte, măsura este necesară în toate!

Întotdeauna al vostru - MirNevest.md